Lekker op de barbecue met de Calypso

Gebakken banaan met rum

Ingrediënten:

  • 4 bananen
  • 25 g boter
  • 25 g bruine suiker
  • 1 theelepel honing
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel rum

Snij de ongeschilde bananen in de lengte door zonder de banaan volledig doormidden te snijden.  De bananenschil aan de ander kant moet heel blijven.  Verdeel de boter, bruine suiker, honing en het limoensap gelijkmatig  in de snede van de bananen. Verpak de bananen in zilverfolie en gril de bananenpakjes op een matig hete barbecue zodat de bruine suiker tijd heeft om te smelten en de banaan kan zacht worden.  Na ongeveer 15 minuten kunnen de bananen van het vuur gehaald worden en kan u de rum verdelen over de pakketjes.

Afwerking:

Schik de gebakken banaan op een bord.  Serveer met een bolletje vanille-ijs en een toefje verse slagroom.  

Gegrilde kreeft en aardappel in de schil

Ingrediënten:

  • 2 kreeften van ca.300 à 400 gr.
  • 3 teentje knoflook
  • 2 dikke wortelen
  • 1 ui
  • ½ prei
  • ½ witte selder
  • zwarte peperbolletjes
  • Fijngemalen zeezout
  • Bieslook
  • Peterselie
  • 50 g boter
  • 8 dikke aardappelen
  • 1 citroen

Gegrilde kreeft en aardappel in de schil

Kook de kreeft ca.20 minuten in de groentebouillon (wortelen, ui, witte selder, prei, fijngemalen zeezout en zwarte peperbolletjes).  Laat de kreeft afkoelen en halveer de kreeft.  Verwijder het darmkanaal.  Meng de boter met de fijngesneden peterselie, bieslook en de geperste knoflook.  Bestrijk de halve kreeften ruim met de zelfgemaakte kruidenboter en wikkel elke kreeftenhelft in zilverfolie. Plaats de kreeftenpakjes op een matige gril.  Wanneer het  pakketje opzwelt van de stoom is de kreeft klaar.

Aardappel in de schil

Was de dikke aardappelen zeer goed en kook ze vooraf enkele minuten in ongezouten water.  Nadien kan u ze in zilverfolie wikkelen met een beetje fijngemalen zeezout.  Leg de aardappelpakjes op de gril en laat ze enkele minuten roosteren (draai de pakketjes wel tijdig om).

Afwerking:

U kan de gegrilde kreeften ook met een stukje stokbrood serveren.  Geef er kwartjes citroen bij om de vingers te reinigen.

Pikante ribbetjes

Ingrediënten:

  • 2 kg magere varkensribbetjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 8 el olijfolie
  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • Fijngemalen zwarte peper
  • Fijngemalen zeezout
  • 2 kleine rode pepers (ontpit)
  • 1 el sojasaus
  • 1 el worcestesaus
  • 1 citroen

Pikante ribbetjes

Snij de magere varkensribbetjes in kleine porties (3à 4 ribbetjes per portie).  Kook de varkensribbetjes ongeveer 20 minuten.  Laat de ribbetjes goed uitlekken en leg ze nadien een uur of twee in de marinade. 

Marinade voor de ribbetjes:

Bereid een marinade met olijfolie, de fijngesneden ui en knoflook, mosterd, de ontpitte rode pepertjes en de sojasaus en de worcestersaus.  Laat de gekookte en uitgelekte ribbetjes hier ca. twee uur in marineren.

Bestrijk de ribbetjes tijdens het roosteren geregeld met de marinade.

Bak de ribbetjes volgens smaak.

Afwerking:

 Serveer de ribbetjes met een lekkere groene salade en stuk stokbrood.  Geef er kwartjes citroen bij om de vingers te reinigen.